Ny student

Ny student

Studiestart


Å begynne å studere kan oppleves som en stor overgang. Noen kommer kanskje rett fra videregående, andre har vært i jobb noen år. Enkelte må flytte, kanskje langt fra venner, familie og kjæreste, og noen flytter hjemmefra for første gang. Det kan virke overveldende å skulle få oversikt over forelesninger, pensum, frister og eksamen, og i tillegg forsøke å bli kjent med nye mennesker og integrere seg i et fellesskap. 
Vi i SiØ møter en del studenter som opplever det som vanskelig å være student, og kanskje spesielt i studiestarten. Her er noen gode råd som kan hjelpe deg på veien. 

Gjør deg kjent med studiestedet
 
Hvor er hva? Det første møtet med høgskolen kan virke skremmende uoversiktlig; hvor er kantina, biblioteket, bokhandelen eller det nærmeste toalettet? Men ta det med ro, du blir raskt kjent. Finn ut i hvilken del av bygningen de første undervisningene skal foregå, og ta det derfra. Og husk at det er lov å spørre om veien!   

Informasjon 
Følg med på hva som gis av informasjon, spesielt de første ukene. Da vil du få nyttige opplysninger om studiet, fag, eksamen og frister.  Studenthåndboka har masse nyttig informasjon, denne er til god hjelp i løpet av studiet. Bruk også høgskolens nettsider aktivt for å holde deg oppdatert. Et godt tips er å legge inn undervisningsplanen på telefonen din og synkronisere e-postkontoen. 

Bolig
Trenger du et sted å bo? Vi har studentboliger på campus. Her har du muligheten til å bo sammen med andre studenter i et aktivt studentmiljø. Sjekk våre boligsider for mer informasjon.

Fadderordning 
Fadderordningen er til for å hjelpe/guide de nye studentene. Benytt deg av fadderen din, spør om alt du lurer på. Ta del i fadderopplegget, slik blir du også lettere kjent med andre. 

Vær sosial! 
Prioriter å tilbringe tid med dine medstudenter. Planlegg lesingen slik at du også har tid til et sosialt liv. Husk at du må ta fri fra lesingen uten dårlig samvittighet. Underbevisstheten din jobber videre med det du har lest. 

Bli med i en kollokviegruppe. 
Å lese sammen med andre, snakke om stoffet, høre hverandre i pensum er en god måte å lære på.  Videre kan det være godt å ha alliert seg med noen dersom lese-motivasjonen skulle avta. 

Planlegg tiden/Lag en fremdriftsplan 
Lag en ukeplan der du skriver inn alle dine avtaler, f.eks: 
  • Forelesninger 
  • studiedager/lesetid
  • gruppearbeid
  • jobb
  • trening
  • fritid/kaffeavtaler

Vær realistisk med tanke på hva du kan rekke, og husk å sette av tid til mer enn bare studier. 

Aksepter at ting tar tid 
Tillat deg selv å være nybegynner og ikke forstå alt. Ikke forvent at du skal få den fulle oversikten med en gang. Du studerer for å lære noe, ikke fordi du allerede er ekspert. Det tar også tid å opparbeide vennskap til nye venner. 

Forvent utfordringer i starten. 
Selv om du har begynt på drømmestudiet, og er stolt og glad over å ha kommet inn, må du bli ikke overrasket dersom du føler deg ensom og utfordret. Følelsene våre kan svinge voldsomt, det ene øyeblikket kan du føle deg glad og oppstemt, og det neste øyeblikket helt fortapt. Dette er helt naturlige følelser som oppstår når du både skal tilpasse deg noe nytt og samtidig skal forlate dine gamle rammer. 

Bli med på studentaktiviteter
Sosiale utfordringer kan nesten være verre enn faglige utfordringer. Undersøk hva som finnes av råd og utvalg. Kanskje du kunne tenke deg et verv i studentpolitikken, eller hva med å bidra på studentkroa? Det gir god energi å være med medstudenter i andre settinger enn de faglige. 

Det er flere som har det som deg
Glem ikke at andre også er nervøse og spente. Alle er redde for å stå utenfor fellesskapet, eller ikke være velkommen i en gruppe. 

Husk at du kan ta kontakt med studentrådgiveren på ditt studiested for en samtale eller fler. Kontaktinformasjon finner du her 
ARTIKLER - SE ALLE
Hva kan SiØ Råd og Helse bistå med?
Trenger du noen å snakke med? Vi vet at studentlivet kan by på store og små utfordringer for mange.
Hva kan SiØ Råd og Helse bistå med?
Spør mer!
Vi markerer verdensdagen for psykisk helse i hele oktober og har spilt inn en egen podcast om temaet.
Spør mer!
Studentmat
Nyttige tips og triks til hvordan man med rimelige og enkle grep kan spise sunt og godt for en rimelig penge.
Studentmat